De Edertal-stuwdam

De Edertalstuwdam werd in de jaren 1908 tot 1914 gebouwd door de fa. Philip Holzmann AG,om de scheepvaart op de weser en het middellanskanaal in de zomermaanden van genoeg water te voorzien. Verder dient de stuwdam voor bescherming bij hoog water en voor energie-winning. Aan een gebruik voor toerisme dacht men toen nog niet. Bij de bouw van de stuwdam werd 300000 kubieke meter natuursteen vermetseld. De bouw zelf kostte 7,5 mio goudmark, voor grondverwerving en stratenbouw werd nog eens 17,5 mio uitgegeven.Door de overstroming van het Ederdal verloren 700 mensen hun thuis. De dorpen Asel, Bringhausen en Berich (zie foto’s) werden ontruimt en gingen onder in de overstroming. De bewoners werden deels in hoger dan hun dorpen gelegen gebieden en naar Neu-Berich bij Bad Arolsen verhuisd.

Bij laag water in de herfst komen resten van de oude dorpen weer te voorschijn. Dan kunt u op oude wegen wandelen, muurresten van de oude Bericher kloosterkerk bezichtigen en de Ederbrug van Asel naar Asel-zuid (foto) oversteken, die anders onder de waterspiegel ligt. Bij extreem laag water kan men de overblijfselen van de oude Berichter Hütte herkennen, met een model van de stuwdam.
» Meer informatie

Op 17 mei 1943 gebeurde er een nauwelijks voor mogelijk gehouden catastrofe. Engelse legervliegtuigen vielen de stuwdam aan en een rotatiebom sloeg een gat van 20x70meter in de muur.Een vloedgolf van ca. 160 Mio m3 richtte tot in de omgeving van Kassel grote schade aan en doodde 68 mensen. Alleen in de regio Waldeck werden 213 gebouwen vernietigigd. De oogst was vernietigd, meerdere bruggen werden door de watermassa weggesleurd. Het gat was na vier maanden al weer gedicht.
Van 1990-1994 vonden uitgebreide renovatiewerkzaamheden plaats. Daarmee is de stuwdam de komende 80-100 jaar in goede conditie. 

Sperrmauer - Querschnitt